VAR verdwijnt per 1 mei 2016

De VAR gaat verdwijnen per 1 mei 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen.

Werken met modelovereenkomsten

In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers modelovereenkomsten gebruiken. Een modelovereenkomst biedt u en uw opdrachtgevers duidelijkheid en zekerheid. Als gewerkt wordt volgens de overeenkomst, is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Is een modelovereenkomst verplicht?

Is het verplicht om met een modelovereenkomst te gaan werken? Nee. Veel zzp’ers weten immers op voorhand al dat zij niet in loondienst werken, zoals de stukadoor bij particulieren thuis of een hovenier met een verscheidenheid aan clienten of de timmerman die gedurende het jaar bij een verschillende klanten aan het werk is. Als u niet zeker bent of en hoe u buiten dienstverband kunt werken, kan werken volgens een modelovereenkomst zekerheid geven aan u en uw opdrachtgever.

Bepalen ondernemerschap

Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan zegt dat dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap. Voor het bepalen of u ondernemer bent (voor de inkomstenbelasting) spelen volgende elementen oa een rol:

  1. Wordt er winst gemaakt (en de omvang hiervan)
  2. Wordt er zelfstandig gewerkt.
  3. Wordt er geïnvesteerd (machines/ materieel/ computer)
  4. Wordt er reclame gemaakt (internetsite, uitingen facebook etc, reclame op auto)
  5. Is er kapitaal (in de vorm van geld) beschikbaar in de onderneming?
  6. Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden? (rendement wat behaald wordt)
  7. Hoeveelheid en omvang opdrachtgevers.
  8. Loopt u ‘ondernemersrisico’? Bestaat er een kans dat uw opdrachtgevers niet betalen? Gebruikt u uw goede naam voor de uitoefening van uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten?
  9. Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?

U en uw opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om zo nodig uw werkwijze aan te passen